Zeytinyağında Kalite
Zeytinyağı Üretiminde Her Süreç Önemli
Zeytinyağında Kaliteyi Etkileyen Faktörler
Zeytinyağının kalitesini, zeytinin cinsi, yetiştirilme şekli, hasat anındaki olgunluk derecesi, hasat teknikleri, yağ işleme sistemi ve depolama şekli önemli ölçüde etkiler.
● Doğru Hasat
○ Hasat Zamanı
Doğru zamanda, tam olgunlaşmamış, ham halde ve yeşil renkte iken hasadı yapılan zeytinden elde edilen zeytinyağındaki yağ asidi birikimi daha düşüktür. Aynı zamanda erken hasat edilen zeytin meyvesi bozulmaya karşı da daha dayanıklıdır, dolayısıyla yağ kalitesi önemli ölçüde artar. Buna bağlı olarak zeytinden alınan kilo başına yağ oranını da önemli ölçüde düşer.
○ Hasat Şekli
Zeytin meyvesinin bozulma ve çürümesi zeytinyağının kalitesini olumsuz etkiler. Bunu engellemek için hasat sırasında zeytinin zedelenmesi ve yere dökülmesinin engellenmesi gerekir.
○ Hasat Süresi
Zeytin meyvesinin hasattan sonra bekletilmeden hemen işlenmelidir. Hasat sonrası geçen süre bozulma etkilerini azaltmak için olabildiği kadar kısa tutulmalıdır.
○ Hasat Sırasında Taşıma
Zeytinin bahçeden işlenmeye götürülmesi aşamasında da üzerine ağırlık binmeyecek şekilde kasalar ile taşınması tercih edilir. Çuvallar içinde istiflenen zeytinler kolayca zarar görebilmektedir. Zeytinin hasat sonrası ısı, ışık ve oksijenle temasının en aza indirilmesi yağın kalitesini arttırır.
● Zeytinyağı İşleme Süreçleri
○ Yaprak Ayırma ve Yıkama
Basınçlı hava ve su yardımı ile yaprak, çamur ve taş gibi yabancı maddeler zeytinden ayrılır.
○ Kırma-Yoğurma (Malaksasyon)
Zeytinin parçalanması ve yağ damlacıklarının açığa çıkarılmasıişlemidir. Zeytin hamurunun sıcaklığının 27 derecenin altında tutulması zeytinyağı kalitesini yüksek oranda arttırır.
○ Katı ve Sıvı Maddelerin Ayrılması (Dekantasyon)
Özgül ağırlıklarına göre aynı anda yağ, karasu ve pirinanın birbirinden ayrılması yani santrifüjleme işlemidir. Hamuru sulandırmak için eklenen suyun miktarı ve sıcaklığı yağ randımanı az da olsa arttırırkenkalitesini önemli ölçüde düşürür Bu nedenle az miktarda su kullanımı ve suyun sıcaklığının max 27 ºC de tutulması önemlidir.
○ Sıvı Fazların Ayrılması (Seperasyon)
Yağın içindeki zeytin posası, zeytin özsuyu gibi maddeleri ayırma işlemidir. Bu işlem sırasındaki ısı yine zeytinyağının kalitesini önemli ölçüde etkiler ve max 27 derecede tutulması önerilir.
● Zeytinyağında Depolama
Depolanan zeytinyağlarında, yağın içindeki tortu, depolama için kullanılan materyal ve çevre şartlarına bağlı olarak tat, koku ve görünümde bozulmalar meydana gelebilir.
Zeytinyağının ışık almaması, depolama ısısının 10-15 derecelerde tutulması, oksijen ile temasının olmaması ve koku içeren ortamlardan uzak tutulması zeytinyağı kalitesini arttırır. Zeytinyağının, azot gazı altında paslanmaz çelik tanklarda depolanması tavsiye edilir.
● Zeytinyağında Ambalaj
Zeytinyağı, serin (10-15 derece) ve ışık almayan ortamda saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra oksijen ile teması minimumda tutulması için kullanımı sonrası kapağı kapatılmalıdır. Koyu renkli cam şişeler ambalajlama için tavsiye edilir.
Zeytinyağının ambalajlamadan hemen önce filtre edilmesi ve bekletilmeden ambalajlanması, içindeki organik tortuların yok edilerek ürünün tüketim süresi içinde lezzet, koku ve kimyasal değerlerinin korumasına yardımcı olur.
Zeytinyağı için tavsiye edilen tüketim süresi 2 yıldır.
Kalite Kriterleri
Zeytinyağının kalitesini belirlemek için kimyasal ve duysal analizler yapılmaktadır.
● Kimyasal Analiz
Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliğine göre zeytinyağının kalitesi aşağıdaki parametrelerin değerlerine göre belirlenmektedir.
○ Serbest Asitlik
○ Peroksit
○ Ultraviyole Işığında Özgül Soğurma
○ Yağ Asidi Etil Esterleri
○ Halojene Çözücü
● Duysal Analiz
İyi bir zeytinyağında olması ve olmaması beklenen aroma ve tatlar bulunur.
Olması beklenenler, meyvemsilik, acılık ve yakıcılık olarak özetlenebilir
○ Meyvemsilik
En belirleyici özelliklerden biridir. Erken hasat zeytinlerden alınan natürel sızma zeytinyağı çimenimsi ve yaprağımsı aromalar içerir.
○ Acılık
Dilin arka yan bölümlerinde hissedilen, genellikle erken hasattan eldeedilen natürel sızma zeytinyağlarında belirgindir.
○ Yakıcılık
Boğazın gırtlakta bölümünde hissedilen ve genellikle erken hasat edilenzeytinlerden elde edilen natürel sızma zeytinyağının duyusal özelliğidir.
Olması beklenmeyenler (kusur olarak görülenler) ise, Kızışma/ Çamurumsu Tortu, Küflü / Rutubetli / Topraksı, Şarabımsı / Sirkemsi /Asidik-Ekşimsi, Islak Odun (Don Vuruğu), Ransid, Metalik, Salamura, Samansı, Kara Su, Makine yağı gibi özetlenebilir. olarak özetlenebilir
○ Kızışma / Çamurumsu Tortu
Genellikle zeytin yığın olarak saklandığında veya zeytinyağı depolamatankının dibinde biriken tortuyla temasta kalırsa ortaya çıkar.
○ Küflü / Rutubetli / Topraksı
Zeytin uzun süre depolandığında, üründe küf ve maya gelişir. Buzeytinlerden elde edilen zeytinyağının özelliğidir.
○ Şarabımsı / Sirkemsi /Asidik-Ekşimsi
Zeytinyağı işleme sürecinde, zeytin hamurunun bastırılması içinkullanılan materyallerin iyi temizlenmemiş olması veya fermantasyonsürecinden kaynaklanır.
○ Ransid
Zeytinyağı yüksek oranda oksidasyona maruz kaldığında ortaya çıkar.
Zeytinyağı Çeşitleri
● Naturel Zeytinyağı
Zeytin meyvesinin sıkılarak çıkarılan suyundan doğal yöntemler ile elde edilen, yüksek kaliteli bir yağdır.
Kimyasal ve Duysal analizlere göre kalitesi aşağıdaki sıra ile sınıflandırılır.
○ Naturel Sızma Zeytinyağı (Extra Virgin Olive Oil - EVOO)
Çiğ tüketim, salatalar, zeytinyağlılar gibi soğuk yemekler ve aynızamanda sıcak yemekler için idealdir. Doğrudan tüketime uygundur.
Kimyasal ve Duysal analizlere göre kusursuza en yakın, en değerli yağlardır.
Zeytinyağının, Naturel Sızma Zeytinyağı olarak sınıflandırılabilmesi içinSerbest Asitlik değerinin % oleik asit cinsinden en fazla 0,8 olmasıgerekir.
Naturel Sızma Zeytinyağında Peroksit değeri ise meq aktif oksijen/kgyağ cinsinden en fazla 20 olmalıdır.
Ultraviyole Işıkta Özgül Soğurma, Yağ Asidi Etil Esterleri ve HalojeneÇözücüler için kriterler aşağıdaki tablodaki gibidir.
○ Naturel Birinci Zeytinyağı
Doğrudan tüketime uygun yağlardır. Genellikle sıcak yemekler içintavsiye edilir.
○ Ham Zeytinyağı
Kimyasal değerleri dolayısıyla doğrudan tüketime uygun olmayan ve işlenerek Rafine ve Riviera Zeytinyağlarının elde edilmesinde kullanılanyağlardır.
● Rafine Zeytinyağı
Ham zeytinyağının doğal trigliserid yapısında değişikliğe yol açmayan metotlarla rafine edilmeleri sonucu elde edilir.
● Riviera Zeytinyağı
Rafine zeytinyağı ile doğrudan tüketime uygun natürel zeytinyağları karışımından oluşur.