Dünyada Zeytinyağı

8000 yıllık tarihe sahip olan zeytin ağacı Anadolu’nun geçmişten günümüze kadar uzanan en önemli ürünlerinden biri olmuştur.

 

Yapılan araştırmalar yıllarca farklı kültüre tanıklık eden zeytinin anavatanının Güneydoğu Anadolu bölgesini de içine alan Mardin, Hatay, Suriye, Filistin ve Kıbrıs adasını içeren Yukarı Mezopotamya ve Güney Ön Asya olduğunu kanıtlamıştır.

 

M.Ö. 4000 yıllarında Anadolu’da başlayan zeytin yetiştiriciliği, Fenikeliler ve Sami kabileleri aracılığı ile önce Anadolu’dan Girit Adası’na buradan Akdeniz ve Ege’nin diğer ülkelerine ulaşmış, sonrasında sırasıyla Avrupa, Asya’ya ve Amerika ile dünyaya yayılmıştır.

 

Zeytin yetiştiriciliğinin yaklaşık % 90’ı Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Fas, Suriye ve Portekiz gibi Akdeniz ülkelerinde, %10’u Arjantin, Meksika, Şili, Peru gibi Latin Amerika ve diğer dünya ülkelerinde gerçekleşmektedir. Dünyada yaklaşık 10 milyon hektar alanda, 900 milyon zeytin ağacı bulunur. Hasada bağlı olarak ortalama yaklaşık 3 milyon ton zeytinyağı ve 2,5 milyon ton sofralık zeytin üretilmektedir.

 

Zeytinyağı üretim ve tüketim miktarlarında da Türkiye, İspanya, İtalya, Yunanistan, Tunus, Fas ve Suriye dünya üzerindeki en önemli ülkelerdir. Dünya zeytinyağının yaklaşık %5 ini üreten Türkiye, üretici ülkeler arasında ilk 5 içindedir.

 

Türkiye’de zeytin üretimi yapılan başlıca iller, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir, Bursa, Manisa, Çanakkale, Gaziantep ve Mersin olarak gösterilebilir.

 

TUİK rakamlarına göre, 2018 yılında Türkiye’de 864.428 hektar alanda 177.843.000 adet zeytin ağacı bulunmaktadır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.